HVERDAGEN & WEEKENDEN
Bliv klogere på hverdagen og weekenden på en ungdomshøjskole. Læs med herunder for information og gode råd til hverdagen på Egå Ungdoms-Højskole.
Hverdagen
Som elev på EUH har du undervisning alle hverdage, ligesom du er vant til fra skolen. Derudover er hverdagen på en højskole meget anderledes end for eksempel folkeskolen eller gymnasiet. Vi spiser morgenmad sammen, og det giver en både hyggelig og god start på dagen. Vi har erfaret, at elever, der måske tidligere sprang morgenmaden over, nu har mere energi, som jo er nødvendig for at lære noget.
Morgensamling
Efter morgenmaden er der morgensamling, hvor en lærer indleder dagen med et lille oplæg.
Mødetider
Vi har indført senere mødetider, end du sikkert er vant til. Det har vi gjort, fordi det viser sig, at I unge mennesker lærer bedre klokken ti end klokken otte. Vi begynder undervisningen kl. 10.00, men møder senest kl. 9.30 til morgenmad.
Fag
Ca. kl 10:15 er det så ud og i gang med dagens første fag, der varer to timer. Du vælger selv dine fag og med ca. 30 at vælge imellem skal der nok være noget du vil finde interessant. Se fagene her.
“Ti-i-1” samling
Når klokken slår 10 minutter i et, er der samling igen. Her får I beskeder fra underviserne eller forstanderen. Det er også til denne samling, vi synger. Sangen er en højskoletradition, der giver sammenhørighed og bringer os tættere på hinanden. Vi synger efter den blå højskolesangbog, og vi har også vores egne sanghæfter. Har du ønsker om at synge en bestemt sang, kan vi sikkert finde ud af det.
Til denne fællessamling kan du som elev komme med beskeder til de øvrige elever, for eksempel hvis du vil gå til stranden eller arrangere en fodboldturnering om eftermiddagen.
Weekenden
I weekenderne kan du enten vælge at blive på skolen eller tage hjem til din familie eller venner. Der er tilrettelagt enkelte weekender, hvor du skal blive på skolen, fordi vi har nogle specielle arrangementer.
Du kan måske have brug for at komme hjem og lade op eller restituere oven på alle de nye indtryk. Vi opfordrer dog til, at du også sommetider bliver på skolen i weekenderne, da det også er her, der kan ske uforudsete, sjove og minderige ting og sager.
Weekend planer
Det er vores erfaring, at det er en god idé at lave nogle planer for weekenden. Om det er at tage ind til Aarhus, lave en rundboldturnering eller læse tre krimier i rap, er helt op til dig. Aarhus har et væld af muligheder inden for alt fra kultur over sport til natur. Derudover ligger EUH i naturskønne omgivelser tæt på både strand og land, så I har gode muligheder for mindre ture.
Du har også mulighed for at fordybe dig i et af dine fag, da du har adgang til faglokalerne. Spørg blot vagtlæreren – og husk at rydde op efter dig selv, så lokalet er klar til brug igen mandag formiddag.
Fester & festudvalg
Cirka en gang om måneden er der café eller fest på skolen. Vi anbefaler, at du så vidt muligt forsøger at komme til festerne, for det er vores erfaring, at det rykker rent socialt.
Som elev kan du blive en del af festudvalget og udleve din indre eventmager. Så går du med en drøm om at arrangere en fest med f.eks. X-Factor-tema eller 80’er-musik, har du her muligheden.
Indkvartering
Du kommer til at bo i et hus med plads til mellem 12 og 18 elever. På EUH er der både enkelt- og dobbeltværelser. Det er ikke muligt at ønske det ene eller andet. Værelserne er store og hyggelige og du får muligheden for selv at indrette dig som du vil. Husene er indrettet med køkken samt tre toiletter og bad, og I får jeres egen dagligstue eller køkkenalrum, hvor I kan hænge ud i fritiden. I flere af husene bor der udover danske også internationale elever. Her tales der primært engelsk. Er du ikke tryg ved at skulle tale engelsk, kan du meddele os det på din tilmelding, så sørger vi for, at du kommer i et dansktalende hus.
Mødepligt
På EUH skal man møde op til undervisningen (Morgensamlinger, samlinger, og fag) til husmøder, rengøring og køkkenvagter. Kan man ikke leve op til dette, vil vi tage en snak eleven og man får en advarsel, samt vi skriver hjem til baglandet. Forsætter fraværet kan det medføre opsigelse og eleven skal forlade skolen.
Mobilpolitik
For at dyrke og styrke højskolefællesskabet mest muligt, skal mobiltelefoner blive på værelset i undervisningstiden. Til alle måltider vil vi også hellere tale med hinanden, så der skal de blive på værelset eller i lommen. I weekender bestemmer eleverne selv.
Huslærer
Til hvert hus er der tilknyttet en huslærer, som I mødes med en gang om ugen. Her gennemgår I ting som rengøring, og hvordan det går socialt med at bo sammen. Det er din huslærer, der også bliver din personlige vejleder, og du er altid velkommen til at tage fat i ham eller hende, hvis der er noget, du vil snakke om.
Planer
Det er vores erfaring, at det er en god idé at lave nogle planer for weekenden. Om det er at tage ind til Aarhus, lave en rundboldturnering eller læse tre krimier i rap, er helt op til dig. Aarhus har et væld af muligheder inden for alt fra kultur over sport til natur. Derudover ligger EUH i naturskønne omgivelser tæt på både strand og land, så I har gode muligheder for mindre ture.
Du har også mulighed for at fordybe dig i et af dine fag, da du har adgang til faglokalerne. Spørg blot vagtlæreren – og husk at rydde op efter dig selv, så lokalet er klar til brug igen mandag formiddag.
Hjemmelærer og vagttelefon
Der er altid en hjemmelærer til stede på skolen såvel i weekenden som i hverdagene, når undervisningen er slut. Læreren har en telefon, som du altid kan ringe til, hvis der opstår et problem. Vi må dog opfordre til, at dette ikke misbruges, særligt ikke om natten. Ring kun, hvis du ikke selv kan løse dit problem.
Forpligtelser
På højskole hjælpes vi ad og hver syvende uge er det dit hus’ tur til at stå for ugens køkkenvagter. Så deler I jer op og sørger for, at der bliver sat mad på bordet, fejet og tørret borde af samt vasket op efter maden. Derudover skal I hver uge ifm. husmødet om onsdagen gøre rent i jeres hus samt det område på skolen som I har ansvaret for.
Maden
Du får tre hovedmåltider og tre mellemmåltider om dagen, så der er brændstof nok til at holde koncentrationen hele dagen igennem. Fordi vi har flere forskellige kokke med hver deres specialer, vil du opleve at få serveret et bredt udvalg af velsmagende, sund og nærende mad. Vi går op i, at maden ser indbydende ud, og vi håber du i løbet af dit ophold også får udvidet din smagsmæssige horisont.
Specielle behov
For vegetarer serverer vi vegetarmad alle dage, men er du veganer kan vi ikke servere fuld veganerkost for dig. Du vil altså selv skulle stå for at medbringe en del af din mad. Ring til køkkenet på 23600989 og få en snak om, hvordan vi arrangerer det bedst, inden du tilmelder dig. Er du allergisk eller har du andre specielle behov, bedes du også ringe til køkkenet og få en snak. Det er vigtigt, at vi får det at vide inden du tilmelder dig, så vi er sikre på, at vi kan imødekomme dit særlige behov.
Morgenmad
Til dagens første måltid kan du vælge mellem forskellige slags morgenmadsprodukter, müsli, frugt, hjemmebagt brød, ost, marmelade, flere forskellige slags yoghurt og flere ting, som skifter fra dag til dag. Dertil er der mælk, kaffe og the.
Frokost
Frokostbuffeten byder både på kold og varm mad, og du kan altid forsyne dig med en god gammeldags sammenklapper. Du finder også altid flere former for grønt. Det kan være salat, grønsagsstave eller rester fra gårsdagens aftensmad.
Aftensmad
Aftensmaden varierer meget, og du kan opleve at få serveret mad fra alle verdenshjørner. Vi går op i, at maden skal være sund og velsmagende, og har du specielle ønsker, er du altid velkommen til at komme med forslag til retter.
Mellemmåltiderne
Formiddag, eftermiddag og aften har du mulighed for at tanke ny energi, når der bliver sat et mellemmåltid frem. Det kan for eksempel være frugt, knækbrød eller indimellem kage.
Internationale elever og sprog
Vi er en dansk højskole med ca. 25 internationale elever fra hele verden på hvert hold. Disse elever bor i internationale huse, hvor de bliver blandet med danske. I disse huse skal der tales engelsk, så alle forstår alle. På fag og til andre fællesarrangementer vil vi tale dansk, engelsk eller begge dele for at gøre os forståelige over for alle.